Trei zile pline de evenimente cu ocazia Zilei Timişoarei

concert-piata-operei-victoriei-640x336Trei zile pline de evenimente cu ocazia Zilei Timişoarei, momentul în care trupele româneşti au intrat  în Ti­mişoara, la 3 august 1919, şi au in­staurat administraţia românească.

În acest an manifestările vor debuta miercuri, 3 august 2016, de la ora 09.00, în Piaţa Petru Maior, în zona Andrei Şaguna, cu o depunere de coroane la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor române care au intrat în Timişoara, la 3 august 1919.

De la ora 10.00, în Piaţa Unirii, va avea loc o ceremonie publică prin care se vor marca 97 de ani de la unirea Banatului cu România şi, totodată, de la instaurarea administraţiei româneşti în Timişoara. La ora 13.00 va avea loc întrunirea în şedinţă festivă a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara.

De la ora 20.00, în Piaţa Victoriei, vor avea loc concerte cu: Nicoleta Nucă, Liviu Teodorescu, Guess Who şi Alexandra Stan.

Joi, 4 august 2016, tot în Piaţa Victoriei, începând cu ora 19.00, iubitorii de blues şi jazz sunt invitaţi la Festivalul Blues pentru Timişoara.

Pe tot parcursul zilei de vineri, 5 august 2016, sunt programate manifestări sportive dedicate zilei oraşului nostru, iar de la ora 20.00, în Parcul Rozelor, va avea loc un spectacol folcloric.

Ziua Timisoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului nostru prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre se marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919 şi instaurarea administraţiei româneşti.

Iată programul manfestărilor Zilei Timișoarei

Miercuri, 3 august 

Piaţa Petru Maior
09.00 Depunere de coroane la bustul colonelului Virgil Economu

Piaţa Unirii
10.00 Ceremonie publică organizată cu sprijinul Garnizoanei Timişoara, care va marca momentul intrării trupelor române în Timişoara în dată de 3 august 1919

Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara
13.00 şedinţa festivă – Decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara

Casa de Cultură a Municipiului Timişoara – Sala Lira
18.00 – Vernisajul expoziţiei de pictură dedicată Zilei Timisoarei – Asociaţia Artiştilor Plastici „Romul Ladea”

Piaţa Victoriei
20.00 concerte
Nicoleta Nucă
Liviu Teodorescu
Guess Who
Alexandra Stan

23.00 Foc de artificii

Joi, 4 august 

Piaţa Victoriei

19.00 Blues pentru Timisoara- concerte

Mike & Blue Spirit. Mike Godoroja înfiinţează în anul 1997 Mike & Blue Spirit şi este considerat de către public unul dintre cei mai importanţi “piloni” ai blues-ului autohton. Este un artist cu 25 de ani de experienţă în show-business, cunoscut atât pe partea concertistică, cât şi că realizator de emisiuni radio şi TV. în prezent, Mike Godoroja a pornit un nou proiect, cu o nouă formula a trupei, pentru că îi place să se reinventeze, iar acest lucru se observă în repertoriul şi în dinamica pieselor sale. Nouă trupă este formată din: Mike Godoroja – voce, Florentin Milcof – keyboarder, Tibi Dutu – bas, Pasha Sokurenko – tobe, Alin Păun – chitara.

Vasko the Patch & Poduene Blues Band. Vasko Georgiev s-a născut la Sofia în iunie 1959 şi cânta la muzicuţă, tobe şi chitara. Este autor şi interpret de blues. El a fondat primul Blues Bând bulgăresc profesionist în ’89, Poduene Blues Bând, numindu-l după cartierul rău famat de săraci din Sofia, unde a crescut. Formaţia a început să cânte blues în întreaga ţară, interpretând melodii proprii, povestind despre o viaţă grea, dar şi amuzantă precum şi despre libertate. Primul concert al trupei a avul loc în martie 1989, la Penitenciarul din Sofia. Vasko the Patch & Poduene Blues Bând a lansat 17 albume în Bulgaria şi unul în Germania. Componenta trupei: Vasil Georgiev, alias Vasko Krupkata (The Patch) – voce, muzicuţă, chitară, tobe, Krasi Tabacov – chitară, Smilen Slavshtenski – bas, Emil Tasev- Teleskopa – baterie.

Bega Blues Bând şi Marcian Petrescu. Bega Blues Bând este grupul cel mai longeviv de blues-jazz din România, cu o activitate de peste 30 de ani. întemeiat de Bela Kamocsa şi de Johnny Bota, grupul a lansat în 1993 primul CD de blues-jazz din România, „Blues de Timişoara”. Bega Blues Bând a obţinut, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România şi Diploma de Excelentă a Municipiului Timişoara „pentru întreaga activitate muzicală şi pentru promovarea imaginii Timisoarei în ţară şi în lume”.
Grupul este format din Maria Chioran – voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat şi percuţie, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – chitară, Johnny Bota – bas, Lică Dolga – tobe. Invitat special: Marcian Petrescu, care este cotat drept cel mai bun interpret de blues la muzicuţă din România. De curând, Bega Blues Bând a lansat un nou CD, Brassica Soup, care conţine şapte compoziţii ale lui Johnny Bota şi Lucian Nagy şi o piesă a lui Mongo Sântămăria.

Suba Attila & The SoulFool Band. La sfârşitul anului 2013, bluesmanul Suba Attila a format trupa SoulFool. Cercetând în jazzul începuturilor, în bluesurile clasice şi chiar în leagănul bluesului, New Orleans, el a redescoperit farmecul acestora pe care îl împărtăşeşte cu publicul larg. Acest bând tânăr abordează piese legendare, cum ar fi cele din repertoriul lui Louis Armstrong, Lou Rawls, Ray Charles, Jimmy Witherspoon şi Louis Jordan. Suba Attila va fi însoţit pe scenă de: Vidákovich Izsák – saxofon, Hebenstreit Máté –clape, Dominik Hermán – percuţie şi Peter Mâţuş – bas.

Vineri, 5 august 

Program acţiuni sportive

„Cupa oraşelor înfrăţite: – turneu de mini fotbal cu echipe de amatori
Bază Sportivă Colterm
09.00 – 17.00 Participa echipe reprezentând municipiul Timişoara şi echipe invitate care reprezintă oraşele înfrăţite şi partenere. Parteneri: Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş, Sport Club Municipal Timişoara.

Piaţa Sf. Gheorghe
10.00-22.00 Cupa oraşului Timişoara – Turneu internaţional de streetball 3×3, recunoscut de FIBA. Sistemul de participare este open, pe categorii de vârstă, la masculin şi feminin, după cum urmează: 11-14 ani; 15-18 ani; seniori 18-35 ani; master, peste 35 ani. Turneul se desfăşoară pe două terenuri profesionale, amplasate în Piaţa Sf. Gheorghe. Parteneri: Asociaţia Judeţeană de Baschet Timiş, Sport Club Municipal Timişoara.
Se vor acorda: tricouri şi dipolme, premii în bani, medalii şi cupe.

Teatrul de Vară din Parcul Rozelor
20.00 Spectacol folcloric cu Ansamblul Timisul

Crosul nocturn Timişoara – „Timişoara, primul oraş electrificat, primul cros noaptea alergat!”
22.00 Crosul nocturn a ajuns la cea de-a cincea ediţie şi este organizat în sistem de participare open. Limită de vârsta a concurenţilor este de minim 18 ani. Cu excepţie, pot participa şi concurenţi cu vârsta de 16 ani, care trebuie să prezinte acordul scris al părinţilor. Formularele de înscriere se pot descărca de pe site-ul www.crosnocturn.ro.
Crosul nocturn se va desfăşura pe un traseu de cca 4 km şi va avea startul începând cu orele 22.00, de pe Bv. C.D.Loga nr.1(în fata Primăriei Municipiului Timişoara), unde va avea loc şi sosirea. Traseul este următorul: str. 20 Decembrie 1989 – Bv. Vasile Pârvan, pe sub pasajul Michelangelo, continuare pe Bv. Corneliu Coposu, întoarcere la fântână de la pasarela din Parcul Copiilor, Bv. Corneliu Coposu, pe sub pasajul Michelangelo – Bv.Vasile Pârvan, Podul Mihai Viteazul, str. 20 Decembrie 1989, finish Primărie Bv. C.D. Loga nr. 1 (vis a vis de Filarmonica Banatul). Se vor acorda: tricouri şi diplome pentru toţi participanţii, cupe şi vouchere pentru echipamente sportive.

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404