Sursele publice de apă din Lugoj închise de Direcția de Sănătate Publică

fantani-publice-inchise-lugojMai mult de jumătate din fântânile publice ale municipiului Lugoj, sursă importantă de apă potabilă, au fost închise temporar în urma solicitării Direcției de Sănătate Publică Timiș.

Municipalitatea a închis 22 dintre cele 37 de fântâni existente, după ce s-a constatat că parametrii care permit consumul apei nu sunt conformi.

În aceste condiţii, DSP a făcut o recomandare Primăriei Lugoj să oprească sursele de apă pentru ca lugojenii să nu se îmbolnăvească.

Conform purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică, Dana Șpac, situaţia va rămâne la fel până la remedierea problemelor.

”În evidenţele noastre sunt 37 de fântâni publice forate, dintre care 22 au primit recomandare de închidere. Motivul se leagă de faptul că probele pe care noi le-am luat au ieşit neconforme din punct de vedere microbiologic. Conform procedurii şi a legislaţiei, noi am făcut recomandare către primărie, care gestionează toate aceste surse de apă, pentru închidere şi pentru toţi paşii care sunt prevăzuţi în procesul de dezinfecţie. Ulterior, trebuie să anunţe când vor încheia acest proces, pentru a reveni şi a lua din nou probe. Apoi discutăm despre avizul de deschidere sau o nouă recomandare de dezinfectare”, a declarat Dana Șpac.

Inspectorii DSP au precizat că situaţia este similară în mai multe localităţi din Banat, astfel că nepotabilitatea apei nu este generată neapărat de probleme în ceea ce priveşte igienizarea şi dezinfectarea surselor de apă potabilă. Fântânile publice construite în ultimii zece ani în Lugoj au nevoie de lucrări mai ample de curăţare atât la suprafaţă, cât şi în adâncime.

sursa: redesteptarea.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404