Se strang strugurii dulci si zemosi, la doi pasi de Timisoara

xcules-vie-recas-702x336.jpg.pagespeed.ic.bUOnyhxN5FSub razele calde de toamna ce abia mijeste in Banat, se strang de zor strugurii. E forfota mare prin viile Timisului unde ciorchinii zemosi si parfumati sunt adunati cu gandul la vinul ce va sa curga dupa ce boabele vor fi zdrobite si stoarse de licoarea dulce.

Pe dealurile Recasului, printre aliniamentele de araci nu mai a aglomeratia de altadata cand sute de oameni erau adusi de la kilometri departare sa stranga recolta. Acum abia daca sunt 100, pentru ca masinariile fac cea mai mare parte din treaba culegatorilor.

Vara a fost capricioasa, cu multe ploi, insa in ciuda vremii, de pe cele 1000 de hectare de vie de la Recas se vor strange nu mai putin de 13 tone de struguri de pe fiecare. Iar asta inseamna o productie cu 20 la suta mai mare decat in urma cu un an.

Timpul uscat e scurt, asa ca in vie se munceste atat ziua, cat si noaptea. La adapostul intunericului se strang soiurile semiaromate, care inseamna cam 10 la suta din productie, dezvaluie Gheorghe Iova, director de crama.

Specialistii in vinificatie spun insa ca 2015 este socotit un an de exceptie pentru vinurile obtinute in podgoriile Banatului si e greu de intrecut.
Asadar, anul acesta cantitativ stam mai bine, dar calitativ poate nu la fel de grozav.

Peste mai putin de 2 saptamani va incepe si productia de vin. Si de abia atunci viticultorii banateni vor putea trage linie si sa spuna daca si calitativ, 2016 se poate apropia de anii trecuti.

sursa: opiniatimisoarei.ro

Bookmark and Share

Comments are closed.

404