Rosiile romanesti tuguiate; adevarate BOMBE toxice

rosii-610x300In dorinta lor de a iesi cat mai repede pe piata cu produsul si a-l vinde la un pret cat mai bun, legumicultorii autohtoni pun in pericol sanatatea consumatorilor. Ce mai conteaza sanatatea cumparatorilor, cand, la prima strigare in piata, kilogramul de rosii costa 10 lei?

De ani buni, primele rosii de solar romanesti care ies pe piata au acea forma tuguiata, foarte putina lume intrebandu-se de unde vine acest tugui. Multi se amagesc si cred ca acesta este un soi extratimpuriu, dar nu este nici pe departe asa.

Motivul pentru aparitia acelui tugui, caracteristic primelor tomate aparute pe piata, este folosirea in exces a unor stimulenti hormonali: Ethrel, un stimulent de coacere si 2.4-D un stimulent si pesticid de tip hormonal.

„Stimulentii pentru fructificare, pe baza de 2.4-D, un erbicid care stimuleaza legarea florilor, produc un mucron (tugui) la varful fructului. Exista si un hibrid bulgaresc, Prekos, care prezinta, prin caracterul sau de hibrid, un mic mucron, de circa 3 mm. Insa, cand 2.4-D este aplicat necorespunzator, acel tugui este mai mare, foarte bine evidentiat, avand dimensiunea de 4 mm–6 mm.

„Prin folosirea excesiva a acestui stimulent, fructele pot avea aspect de gogosar, iar atunci cand se taie se observa ca pericardul este desprins de partea interioara”, a explicat Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultura si Floricultura Vidra, pentru realitatea.net.

sursa: aktual24.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

' 404