Retineri in dosarul spagii de la Moravita

moravita-frontiera-perchezitii-dga-56-728x336In urma audierilor maraton de peste 10 ore, de la sediul DIICOT Timisoara, au fost retinuti, pentru 24 de ore, 18 politisti de frontiera si 8 persoane suspectate de trafic de tigari.

Cei 18 politisti de frontiera pentru care procurorii au dat mandate de retinere sunt:

Gabriel Furcea, sef Punct Trecere Frontiera Moravita
Adi Sturza-Deak, sef de tura la PTF Moravita
Gheorghe Ticusi
Ioan Mircea Turcas
Silviu Sorinel Dragut
Alexandru Iulian Ovidiu Petrache
Constantin Bogdan Goaga
Marius Neag
Radu Eugen Chilba
Cosmin Mihai Ionele
Valentin Mihai Ungureanu
Olivian Milea
Mihaita Costel Sfetcu
Alin Ciprian Plava
Aurelian Gita
Ovidiu Cristian Florin Fratila
Andrei Liviu Ioanas
Gabriel Vamesu

Acestora li se adauga 8 barbati suspectati de contrabanda cu tigari.

Toti cei 26 care au fost trimisi dupa gratii pentru 24 de ore au fost impartiti in trei locatii de arest: la IPJ Timis, la IPJ Arad si la IPJ Caras- Severin.

Potrivit procurorilor, pe langa traficul de tigari, gruparea din Moravita avea si alte activitati.

Din investigatiile efectuate de procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Timisoara si ofiterii DGA a rezultat faptul ca la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei Moravita lucratorii de politie s-au constituit de-a lungul timpului intr-un grup infractional organizat avand ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, menite sa duca la obtinerea unor surse ilicite de venit din sprijinirea si favorizarea activitatilor infractionale derulate la Punctul de Trecere a Frontierei dintre Romania si Serbia. Din cercetari, a rezultat ca aceste activitati acopereau intreaga paleta a spectrului infractional derulat prin punctul de trecere al frontierei, de la activitati de contrabanda cu tigari in diferite modalitati, trecand prin toate celelalte activitati infractionale constatate de-a lungul timpului, respectiv favorizarea unor treceri ilegale de frontiera de catre migranti, favorizarea iesirii din tara sau a intrarii unor persoane date in urmarire internationala prin nepunerea in executare a consemnelor date pe numele acestor persoane. De asemenea, contrabanda favorizata de lucratorii de Politie viza mai multe categorii de marfuri, nu doar tigarile, cum se cunoaste in acceptiunea comuna a acestui termen. S-a constatat, de asemenea, activitati de contrabanda cu produse de lux, in speta ceasuri Rolex, poate fi un exemplu, care erau introduse in Romania fara plata taxelor vamale, cu sprijinul lucratorilor de Politie„, explica procurorul sef DIICOT Timisoara Alex Florenta.

Politistii nou veniti in frontiera la Moravita erau „dati pe brazda” rapid de colegi si sefi. Acestia intrau in morisca spagii imediat, mai dezvaluie anchetatorii. Cei care refuzau sa dea din mita mai departe, la superiori, erau pedepsiti.

Politistii erau foarte bine organizati atat pe orizontala, impartindu-si rolurile intre ei, cat si pe verticala, avand sprijinul si coordonarea sefului de grupa si a sefului de Punct. Banii erau colectati de catre fiecare agent de Politie in functie de spetele pe care le obtineau in tura de serviciu, dupa care banii erau impartiti cu sefii ierarhic superiori care aveau un rol important in impartirea acestora pe posturile cheie din Punctul de Trecere a Frontierei. S-a constatat foarte usor modul in care politistii nou-veniti in Punctul de Trecere a Frontierei Moravita se adaptau acestui mecanism infractional, ei fiind integrati si asimilati foarte usor in agrenajul infractional existent la fata locului. De asemenea, de cate ori existau cazuri in care anumiti agenti de Politie nu cautau sa cotizeze mai departe partea din suma ce le revenea sefilor din Punct, acestia luau masuri impotriva lor, fie prin corijarea lor verbala, fie prin mutari disciplinare, de pilda la zonele verzi de patrulare, pe fasia de frontiera, pentru a-i determina astfel sa participe la activitatile infractionale ale gruparii„, mai spune Alex Florenta, procuror sef DIICOT Timisoara.

sursa: opiniatimisoarei.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404