Primele avioane F-16, au ajuns în baza militară de la Feteşti

f16Baza militară de la Feteşti a fost modernizată pentru ca aerodromul să fie adus la standardele cerute de acest tip de avion, de producţie americană.

Dacian Cioloş, prim-ministrul României, şi Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale, participă vineri la ceremonia de sosire în ţară a primelor aviane F-16 Fighting Falcon. Evenimentul are loc în localitatea Feteşti. Este vorba despre cele şase aviane comandate încă din anul 2013, din Portugalia, care au ajuns în România pe data de 28 septembrie. În total, până anul viitor vor fi 12 avioane F-16, pentru care România va plăti 628 de milioane de euro. Acestea vor staţiona la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion. Anul trecut, ţara noastră şi-a exprimat intenţia de a mai cumpăra şi alte aparate de tip F-16.

Forţele Aeriene Române mai deţin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Şoim şi Iak-52, ambele de fabricaţie românească, avioane de transport C-27J Spartan – de fabricaţie italienească, C-130 Hercules – de fabricaţie americană. “Armata Română mai are elicoptere IAR-330 Puma şi varianta modernizată IAR-330 Puma SOCAT, precum şi IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricaţie românească, produse sub licenţă franceză. Totodată, în dotarea Forţelor Aeriene se află şi aparate de tip AN-30, produse în fosta Uniune Sovietică, folosite pentru fotografie aeriană şi cartografiere”, potrivit Agerpres. Până la finalul anului vor mai ajunge în ţară încă trei aeronave, urmând ca în 2017 să ajungă alte trei F-16 care au fost deja cumpărate.

sursa: adevarul.ro

Bookmark and Share

Comments are closed.

404