Primaria Timisoara pregateste taxa de reabilitare cladire istorica

cladiri-istorice-degradate-fa-rai-din-ce-aiDupă ce s-a decis că administrațiile publice locale pot finanța renovarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, reprezentanții Primăriei Timișoara se pregătesc să aloce și banii necesari în acest sens. Pentru început, jumătate de milion de euro din bugetul local. În același timp se pregătește și taxa de reabilitare clădire istorică, pe care o vor plăti doar cei care „se împrumută” de la primărie.

Nu este prima dată când municipalitatea alocă fonduri în acest scop, însă până acum nu s-a putut folosi de niciun leu. După modificarea Legii 153 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, primăria poate cofinanța lucrări la fațadele, tâmplăriile și acoperișurile imobilelor istorice, dar poate și împrumuta proprietarii de clădiri istorice, printr-o taxă de reabilitare. Aceasta ar urma să fie stabilită în luna septembrie.

„Noul program de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara cu finanțare de la bugetul local va fi disponibil din această toamnă. Practic, regulamentul construit de noi în baza Legii 153 va fi modificat pentru a răspunde noilor prevederi legale care permit primăriei să se implice în reabilitarea acestor imobile cu proprietari privați”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Deși regulamentul programului de sprijin financiar a fost adoptat deja, consilierii locali vor trebui să discute pe marginea a două hotărâri.

„Două hotărâri de consiliu local urmează să fie dezbătute în luna septembrie, pentru noul regulament, dar și pentru instituirea taxei de reabilitare clădire istorică, plătibilă exclusiv de beneficiarii lucrărilor de reabilitare fațadă, acoperiș sau tâmplărie. Programul are un buget alocat anul acesta de 2,5 milioane de lei, iar după adoptarea hotărârilor de consiliu, respectiv evaluarea dosarelor depuse de către asociațiile de proprietari, vom putea demara efectiv lucrările de reabilitare. Măsurile de protecție a patrimoniului istoric – somațiile, amenzile, dar și taxa de paragină – rămân în vigoare și încurajăm proprietarii de clădiri istorice să trateze cu seriozitate și responsabilitate acest domeniu”, a mai spus Diaconu pentru tion.ro.

Primăria Timișoara are două programe prin care poate acorda bani asociațiilor de locatari pentru renovarea imobilelor istorice, unul cu bani din bugetul local, iar altul cu bani de la nemți, printr-un împrumut luat de municipalitate. Practic, proiectul de lege propune un mecanism asemănător celui după care sunt anvelopate blocurile de locuințe.

Consiliul local a aprobat deja programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acțiune prioritară a municipiului, care spune că primăria poate subvenționa 20% din valoarea lucrărilor de refacere a fațadelor și acoperișurilor imobilelor degradate, restul de 80% din fonduri urmând să fie acordate proprietarilor, doar persoane fizice, sub formă de împrumut, cu dobândă zero, rambursabil în zece ani. Au fost stabilite și criteriile după care să fie selectate clădirile istorice. Potrivit reprezentanților primăriei, pe lista pentru programul de sprijin cu bani din bugetul local se află 17 clădiri.

sursa: tion.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

' 404