Meseriaşii lugojeni se adună pentru ediţia 22 a Rugii “celei mici”

meseriasi-lugojÎnainte de Ruga mare, după tradiţie, meseriaşii Lugojului se adună la “Ruga mică”, obicei ce aminteşte de faptul că vechile bresle ale urbei erau deopotrivă organizatoare şi sponsori ai Rugii Lugojene. Obiceiul a fost reluat după Revoluţie, când a fost reînfiinţată Corporaţia Meseriaşilor.

“Vineri, 12 august, de la ora 18, la „Gasthaus” de pe strada Banatului va avea loc, în prezenţa oficialităţilor oraşului, cea de-a 22-a întâlnire a meseriaşilor la Ruga cea mică. Reuniţi în Corporaţia Meseriaşilor, organizaţie care se conduce şi acum după Statutele originale, din 1884, ei sunt continuatorii vechilor bresle ale oraşului. La ora actuală, corporaţia are 164 de membri, inclusiv apicultorii din Asociaţia Nicolae Grand şi tinerii din cadrul Fusion of Arts”, ne-a declarat Vasile Belinţan, preşedintele Corporaţiei Meseriaşilor din Lugoj.

Reamintim că în fiecare an, la 15 august, de Ruga Lugojeană, meseriaşii din Lugoj se încolonează în procesiune şi fac înconjurul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. În fruntea meseriaşilor este purtat cu cinste un steag, numit steagul breslelor lugojene. Obiceiul a fost reluat în 1993, când Ruga lugojeană, fondată de agricultorii şi meşteşugarii oraşului, şi-a reintrat în drepturi după decenii de interdicţie.

De altfel, atât Ruga, cât şi steagul Rugii, aveau un naş, care era sponsorul manifestării, ales dintre cei mai înstăriţi agricultori sau meşteşugari. La sediul Corporaţiei Meseriaşilor se păstrează şi acum vechile steaguri ale Rugii, alături de o eşarfă de mătase albastră, pe care sunt trecuţi cu litere aurii naşii Rugii Lugojene din 1893. Aceştia erau, la cel an, familia de agricultori Lupu din Buchin şi soţia.

sursa: redesteptarea.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404