Lugojeanul Rafael Szabo, speranța gimnasticii româneşti

rafael-szaboLugojeanul Rafael Szabo, care va împlini 16 ani în lu­na decembrie, este ”un sportiv de viitor și una din spe­ranțele gimnasticii din Ro­mânia”. Opinia îi apar­ți­ne lui Adrian Meleancă, an­trenorul care a transformat Secția de gimnastică a Clu­bu­lui Sportiv Școlar din mu­nicipiu într-o adevărată fabrică de medalii.

De altfel, Meleancă își cunoaște foarte bine elevul, pe care îl antrenează de pe când avea doar cinci ani și ju­mătate.

“De la cinci ani și ju­mătate, când a venit la club pentru prima oară și pâ­nă la 15 ani a fost elevul meu. Când era mic și se mai întâmpla să nu poată să vină părinții, îl aduceam eu de la grădiniță la sală. Încă de atunci îmi spunea că vrea să devină campion european”, își amintește Meleancă.

Antrenorul spune că pe Ra­fael îl recomandă în spe­cial calitățile fizice. ”Este foarte bine dezvoltat, iar for­ța lui fizică este ceva în­năs­cut. În plus, este și foarte ambițios. La anul, își do­rește să ia o medalie la Fes­ti­valul Olimpic Tineret Eu-ro­pean, obiectiv perfect rea­li­zabil, din punctul meu de vedere”, adaugă antrenorul.

Peste 100 de medalii naționale și internaționale

Până acum, tânărul sportiv lugojean a acumulat o im­pre­sionantă colecție de peste 100 de medalii națio­na­le, la care se adaugă cele ob­ținute la competițiile euro­regionale, Cupa DKMT. Cele mai importan­te sunt titlurile de campion național, obținute la in­di­vi­dual, cu echipa sau pe a­pa­ra­te. Deși, la ora actuală, a­pa­ratele sale preferate sunt solul și inelele, Rafael Sza­bo este deja un gimnast com­plet. El a devenit până a­cum campion național la toa­te aparatele – sol, cal, i­ne­le, bară, paralele, sărituri, dar și la individual compus.

Obiectivele imediate ale lui Rafael Szabo, aflat acum în cantonament la mare, la Năvodari, cu lotul național de juniori al României, sunt Finala Campionatului Na­țio­nal de Gimnastică (in­di­vi­dual), care va avea loc la Lu­goj în luna noiembrie și, așa cum spuneam, Festi­va­lul Olimpic ”Tineret Eu­ro­pean”, ediția de anul viitor, 2017.

Pentru a atinge aceste o­biective, ”la club lucrăm cam trei ore pe zi, de luni până sâmbătă, iar la lot sunt antrenamente pe zi, de la 7.30 – 9.30 dimineața și de la 16 la 19 seara, tot de luni până sâmbătă”, spune A­drian Meleancă. Antrenorul re­cunoaște că ”la vârsta lui, pentru că vorbim totuși de un adolescent, nu este deloc ușor, mai ales că are și o­bligații la școală. E un re­gim strict, câteodată e greu să-i conving pe el și colegii lui să stea să lucreze, dar până la urmă dragostea față de gimnastică este mai pu­ter­nică. Asta îl ține”.

sursa: redesteptarea.ro

Bookmark and Share

Comments are closed.

404