În Noaptea Muzeelor, lugojenii vor călători în urmă cu 3.000 de ani, în prima Epocă a Fierului

Cu ocazia evenimentului na­țional Noaptea Muzeelor, la Lugoj se organizează o ex­poziție dedicată ci­vi­li­za­ției zonei noastre de acum trei milenii.

Sâmbătă, 21 mai, de la ora 20, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din Lugoj, va fi vernisată ex­poziția ”Tumulii de la Su­sani, tezaure de cultură ma­te­rială și spirituală din Ba­nat”.

”Călătoria în timp” îl va avea ca ghid pe arh. dr. Răzvan Pinca, care va pre­zen­ta cei doi tumuli des­co­periți în imediata apropiere a Lugojului, la Susani.

Pri­mul, denumit ”grămurada lui Ticu” a fost săpat în anii 1960/70 de către fostul di­rec­tor al muzeului Ioan Stra­tan și al doilea, a fost să­pat în anii 2.000 de ac­tualul director, arheolog dr. Răzvan Pinca.

”Partea i­ne­di­tă este că vor fi expuse în pre­mieră, pe planșe A3, de­se­nele tuturor vaselor găsite în primul tumul, alături de piese originale de ceramică, planuri ale excavărilor și fotografii din timpul a­ces­to­ra”, spune Răzvan Pinca, di­rectorul Muzeului Lu­go­jean.

”Importanța acestor des­coperiri de la Susani este una majoră. Grămurada lui Ticu este singurul tumul din această parte a Europei din pri­ma Epocă a Fierului, care a­testă un nivel ridicat de ci­vilizație, iar cel de-al doilea tumul ne ajută să înțelegem chestiunile de natură spi­ri­tua­lă care erau legate de în­hu­marea oamenilor im­por­tan­ți ai acelor vremuri”, a­dau­gă Pinca.

Expoziția va fi deschisă sâmbătă, 21 mai, în intervalul orar 20-24. Ea va mai putea fi vizitată, în orarul normal al Muzeului, până în data de 10 iunie. Intrarea este liberă.

sursa: redesteptarea.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404