Festivalul Lugoj Clasic; călătorie prin lumea muzicii sacre

Festivalul internațional Lugoj Clasic a organizat miercuri, 10 august, un nou eveniment, de această dată la Catedrala greco-catolică Coborârea Sfântului Spirit.

Este vorba despre un concert de muzică sacră la care a participat Corul Vidu, dirijat de maestrul Lucian Onița și nu mai puțin de opt soliști: Aura Twarowska, mezzosporană, de la Opera de Stat din Viena, Monika Szirbik – Szlahotka, soprană, de la Theater Opera Gorlitz (Germania), Diana Chirilă soprană, de la Opera Națională Română din Timișoara, Liviu Indricău, tenor, de la Opera Națională Română din București, Camil Mara, bariton de la Opera Națională Română Timișoara, Adriana Sîrbu, alto în Corul Filarmonicii Banatul, Dorin Mara, bariton şi Daniel Zah, profesor doctor al catedrei de canto a Colegiului Național de Artă “Ion Vidu” și colaborator al Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Concert-Catedrala-MediumLa pian: Cristina Bejera, studentă a Facultăţii de Muzică din Timişoara, la clasa profesoarei Manuela Iana Mihăilescu și Otniel Didraga, cadru universitar la Universitatea de Vest din Timișoara.

Invitați au fost prof. univ. dr. Walter Kindl și prof. dr. Constantin Tufan Stan, muzicolog care a pregătit o evocare a figurii lui Aurel Popovici Racoviță, fiu de preot greco-catolic, dublu laureat al Premiului de compoziție ”George Enescu” în 1913 și 1940, stabilit în ultimii ani la Arad.

“Concertul din această seară s-ar fi putut numi De la Vivaldi şi Bach la… priceasna româneasca a capella.
Dintre marile lucrări vocal-simfonice am avut Requiemul de W. A. Mozart, Stabat Mater de G. Rossini, Messiah de G. Fr. Händel, precum şi două oratorii de Felix Mendelssohn-Bartholdy Paulus şi Elias.
Corul Vidu a fost prezent azi cu repertoriul religios românesc: patru piese, dintre care două cu solo al meu, Tatăl nostru şi Privegheaţi și vă rugați. Am început şi am încheiat circular, cu Tatăl Nostru de Anton Pann şi de Ciprian Porumbescu”, ne-a declarat Aura Twarowska, director artistic al festivalului.

Concertul de miercuri seara a fost deschis de o precuvântare a PSS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic al Diecezei de Lugoj.  La final, în onoarea PS Alexandru, s-a cîntat”Ridica-voi ochii mei la ceruri”.

sursa: redesteptarea.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404