Fermierii pot primi bani pentru a se asocia, începând de săptămâna viitoare

16-fermiera-shutterstock-25-465x215Solicitanţii de fonduri europene pot depune proiecte, începând de marţi, 12 iulie, pentru înfiinţarea grupurilor de producători, sumele disponibile pentru această sesiune fiind de 7,1 milioane de euro, a anunţat, joi, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

“Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă deschiderea în data de 12 iulie 2016 a sesiunii de primire a cererilor de finanţare a proiectelor de investiţii prin intermediul submăsurilor 9.1 ‘Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol’ şi 9.1a ‘Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol’ din cadrul PNDR 2020. Alocarea financiară disponibilă pentru această sesiune este de 7,1 milioane de euro, împărţită astfel: 4,9 milioane de euro pentru submăsura 9.1 şi 2,2 milioane de euro pentru submăsura 9.1a”, informează un comunicat al agenţiei.

Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfăşura în perioada 12 iulie, ora 9,00 – 11 octombrie, ora 16,00.

Modalitatea de depunere a cererilor de finanţare pentru înfiinţarea grupurilor de producători este cea online, pe pagina oficială de internet a agenţiei, www.afir.info. Pragul minim de depunere al unui proiect pentru cele două submăsuri este de 10 puncte.

AFIR a publicat în data de 5 iulie 2016 versiunile finale ale Ghidurilor Solicitantului pentru submăsurile (sM) 9.1 şi 9.1a, aplicabile în sesiunea 2016. Acestea pot fi consultate gratuit pe pagina de internet www.afir.info pentru întocmirea cererilor de finanţare a proiectelor pentru înfiinţarea grupurilor de producători.

“Aceste două submăsuri se adaugă celor 11 deja deschise în acest an, alocarea totală disponibilă fiind de peste 1,15 miliarde de euro doar pentru 2016. Până în acest moment au fost solicitate Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, prin cele peste 2.300 de solicitări de finanţare depuse în sesiunea 2016, fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 554 de milioane de euro. Trebuie să precizez că urmează să fie lansate apeluri şi pentru depunerea proiectelor destinate investiţiilor non-agricole în mediul rural”, a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul acordat prin sM 9.1 şi sM 9.1a sunt grupurile de producători din sectorul agricol şi cel pomicol care sunt recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului, dar după 1 ianuarie 2014, conform legislaţiei naţionale în vigoare.

Rata sprijinului public nerambursabil aferent celor două submăsuri acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului şi nu poate să depăşească 10% din valoarea producţiei comercializate în primii cinci ani de la recunoaştere şi suma maximă de 100.000 euro/an. Sprijinul financiar este plătit în tranşe anuale, acordat în baza unui plan de afaceri.

De asemenea, cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor de producători din sectorul agricol şi cel pomicol, prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.

Investiţiile colective încurajează asocierea micilor producători şi pot facilita transformarea fermelor de dimensiuni mici în ferme familiale comerciale. Prin promovarea producţiei/comercializării în comun, fermierii pot depăşi constrângerile cauzate de dimensiunea redusă a exploataţiilor, atunci când fermierii operează în mod individual.

“Submăsurile sunt în linie cu ‘Pachetul pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate’ lansat în luna martie de premierul Dacian Cioloş. Asocierea pentru intrarea pe piaţă reprezintă una dintre cele şapte direcţii strategice ale acestui pachet, fiind considerată instrumentul principal de transformare a peisajului economic rural şi dezvoltare a fermierilor din clasa de mijloc”, se arată în comunicatul AFIR.

sursa: capital.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404