Euro, la cel mai mic nivel din ultimele opt luni : 4,4555 lei

moneda_euro_46715600BNR a anunţat luni un curs de referinţă de 4,4555 lei/euro, în scădere cu 2 bani faţă de ședința anterioară. Vineri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,4654 lei/euro.

Cursul a coborât sub pragul de 4,46 lei încă de dimineaţă şi s-a menţinut în scădere până la ora 13, când BNR a afişat cursul de referinţă.

“Deşi ar putea fi loc pentru o corecţie a leului pe termen scurt, menţinerea interesului de cumpărare al investitorilor străini pentru obligaţiunile în lei sprijină moneda românească”, arată un raport al ING, publicat luni.

Analiştii spun că plasamentele mari din străinătate în titlurile de stat în lei vin pe fondul unei tendinţe generale favorabile pieţelor emergente, întărind leul în faţa monedei unice europene.

În plus, aceste plasamente ar putea continua, în condiţiile în care ponderea investitorilor străini în totalul datoriei este mai mică în România comparativ cu alte state cu statut similar.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar,  s-a depreciat cu peste 3 bani în raport cu leul, la 3,9879 lei, de la 4,0203 lei în şedinţa anterioară. Pentru dolarul american, cursul de luni este cel mai mic din 9 iunie.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inmporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian a crescut nesemnificativ, la 4,1196 lei.

sursa: realitatea.net

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404