Efectele Legii darii in plata; scad preturile apartamentelor

blocuri-timisoara-4-650x435-7Probabil mai mult ca un prim efect psihologic, Legea dării în plată creează deja efecte pe piaţa imobiliară. Preţurile pe metru pătrat de locuinţă au scăzut, atât la nivel naţional, cât şi în Timişoara, unde, după mai multe luni de creştere, preţul a ajuns sub 1.000 de euro.

Apariţia pe piaţa imobiliară a unor locuinţe la care cei cu credite renunţă de bună voie, dar şi înăsprirea condiţiilor de acordare a unor credite noi influențează deja preţurile practicate de cei care vând imobilele. Intrată în vigoare la data de 13 mai, legea dării în plată și-a făcut simțite efectele asupra prețurilor luna trecută. Potrivit datelor unuia dintre principalele portaluri imobiliare de pe piaţă, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare pe plan național (noi și vechi) a scăzut cu 1,4% în mai, până la 1.002 euro pe metru pătrat util – față de 1.016 euro pe metru pătrat la finele lui aprilie. Nivelul actual se situează cu 8% peste cel din perioada similară a anului trecut (928 de euro pe metru pătrat).

În Timişoara, scăderea a fost de 0,7%, coborând astfel sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat atins luna trecută. Valoarea actuală, de 993 de euro pe metru pătrat, este cu 13,5% mai mare decât cea valabilă în urmă cu un an (875 euro pe metru pătrat). Tendința descendentă a prețurilor a fost dictată exclusiv de apartamentele vechi, care s-au ieftinit cu 1,2%, de la 1.003 la 991 de euro pe metru pătrat. După o creștere de 2,1% (de la 985 la 1.006 euro pe metru pătrat), locuințele noi au depășit însă pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat.

sursa: tion.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404