Două lăcașe de cult din Paris, restaurate la inițiativa unui preot originar din Belinț

catedrala-parisÎn luna octombrie a acestui an se vor încheia lucrările de restaurare ale capelei Catedralei Mitropolitane Ortodoxe Române din Paris, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail.

Restaurarea s-a făcut la inițiativa părintelui Constantin Târziu, rectorul Bisericii Ortodoxe Române din Paris, actualmente stabilit la Belinț.

Tot la inițiativa sa a fost restaurată și catedrala românilor ortodocși din Paris, atât la interior, cât și la exterior.

Lucrarea  a obținut Premiul III pe Franța din partea Ordinului arhitecților de patrimoniu francezi.

”În anul 2014, la rugămintea arhitectului Ștefan Bănciulescu, am mai făcut o scrisoare către Monumentele Franceze care ne-a acordat o sumă de bani pentru restaurarea capelei catedralei noastre. Lucrările, în valoare de 43.800 de euro, au început în luna iunie și vor fi gata în octombrie. În data de 6 noiembrie va fi sfințită această capelă. Sf. Liturghie Arhierească va fi oficiată de 12 arhierei din America, Europa Occidentală și România. Printre alții, în această capelă a oficiat sfântul ortodox Ioan Maximovici al Bisericii Sârbe”, spune părintele Constantin Târziu, rectorul Bisericii Ortodoxe Române din Paris.

Reamintim că părintele Târziu a reușit la Paris restaurarea integrală, la interior și exterior, a catedralei românești situate în Cartierul Latin – 9 Bis, Rue Jean de Beauvais. Biserica datează din secolul XIV (a fost construită la 1374) și are circa 300 de enoriași.

Deși biserica aparține Statului Român din vremea Regelui Carol I, Guvernul României nu a acordat sprijin restaurării.

Aceasta s-a făcut cu sprijinul Statului Francez, care a subvenționat lucrările cu 374.000 de euro. Lucrările totale de restaurare, cu diverse contribuții, s-au ridicat la suma de 764.000 de euro.

Sfințirea bisericii restaurate a avut loc la 13 septembrie 2013.

sursa: redesteptarea.ro

Bookmark and Share

Comments are closed.

404