Doua firme din Timis; pe lista celor mai importanti proprietari de terenuri agricole din Romania

landŞapte dintre cei mai importanţi proprietari de terenuri agricole din România sunt din străinătate, doar trei având capital integral românesc. Doi dintre aceștia sunt în Timiş.

Datele Agenţiei de Plăţi şi pentru Intervenţie în Agricultură arată că firmele cu participare străină deţin cea mai importantă pondere în topul celor mai mari proprietari de terenuri agricole din România. Doar trei dintre primele zece asemenea societăţi au capital integral românesc. Restul sunt întreprinderi cu participare străină.

Două dintre primele zece firme sunt înregistrate în Timiş. Cea mai importantă este o soicietate aflată de ani buni în top, este vorba despre Emiliana West Rom. Aceasta a fost înfiinţată în anul 2000 de către un cetăţean italian, activând în zona de vest a Timişului, în jurul localităţilor Dudeştii Vechi – Valcani – Teremia. Conform informaţiilor oficiale prezentate pe site-ul societăţii, aceasta lucrează în jur de 12.000 de hectare de teren, din care circa 10.000 de hectare sunt proprietatea firmei.

Cea de a doua societate este Campo D’oro şi a fost înfiinţată tot de un cetăţean italian, care deţinea mai multe afaceri în România. În anul 2009, aceasta fusese achiziţionată de gigantul danez Ingleby. Societatea lucrează câteva mii de hectare de teren în zona Lugojului. Ingleby deţine în administrare sau proprietare aproape 11.000 de hectare de teren în Timiş şi Caraş-Severin.

sursa: tion.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404