Criza vaccinurilor s-a încheiat; primul lot ajunge la medicii de familie

vaccinCriza vaccinurilor a luat sfârşit. Ministerul Sănătăţii a anunţat că din a doua parte a lunii octombrie intră în normal programul de vaccinare a copiilor, conform schemei naţionale de imunizare.

Vaccinul hexavalent a fost recepţionat, iar în cursul acestei luni va începe imunizarea copiilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive (pertusis), hepatitei virală B, poliomielitei şi Haemophilus influenzae tip b. La Călăraşi, conform medicului epidemiolog Camelia Truica, de mai bine de două luni nu există doze de vaccin hexavalent şi tetravalent necesare pentru imunizarea copiilor împotriva hepatitei B, poliomielitei, tetanosului, difteriei şi tusei convulsive. Conform Ministerului Sănătăţii, primul lot de vaccin, 115.000 de doze, este acum în depozitul Unifarm şi într-o săptămână va fi distribuit către Direcţiile de Sănătate Publică. După ce ajunge în depozitele locale, DSP-urile îi vor anunţa pe medicii de familie că pot ridica vaccinul pentru derularea programului de imunizare în condiţii optime. De asemenea, Ministerul Sănătăţii face apel către medicii de familie să demareze programarea la vaccinare a copiilor eligibili şi a celor care nu au fost vaccinaţi până în prezent.
Părinţii, sfătuiţi să-şi vaccineze copiii.
Al doilea lot de vaccin hexavalent, adică restul de 140.000 de doze, va ajunge în România până pe data de 31 octombrie 2016. Vaccinul ROR, împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, este în stocuri suficiente, astfel încât să poată fi asigurată imunizare tuturor copiilor care au nevoie de acest ser. Recomandăm părinţilor să se adreseze medicilor de familie pentru vaccinare. De asemenea, sunt stocuri suficiente şi pentru vaccinurile împotriva Hepatitei B şi DTP (difterie, tetanos, pertusis). Vaccinul antigripal a fost, la rândul său, recepţionat iar până la finalul lunii octombrie va începe campania de vaccinare. Vor fi 500.000 de doze disponibile pentru populaţia vulnerabilă a boală (copii, bolnavi cronici, vârstnici şi personal sanitar), cu posibilitatea de suplimentare a dozelor, în funcţie de cerere. Vaccinul BCG, serul împotriva tuberculozei destinat nou-născuţilor, va ajunge în maternităţi în maximum trei săptămâni, iar pentru vaccinul pneumococic au fost alocate fondurile necesare şi va fi demarată procedura de achiziţie.

sursa: adevarul.ro

Bookmark and Share

Comments are closed.

' 404