Cristi Vecerdea (CRIV), cel mai premiat artist din urbea lugojeană

crivCu un număr de 69 de premii obținute atât în țară, cât și în străinătate, artistul caricaturist Cristi Vecerdea (CRIV) a ajuns cel mai premiat artist al Lugojului, lucrările sale reprezentând cu originalitate persoane, situații, trăsături sau caracteristici, ridiculizând pentru a ne destinde, a ne amuza, dar și pentru a demasca impostura și abaterile de la normalitate.

Așa cum a fost remarcat la Festivalul Umorului „Constantin Tănase” de la Vaslui: „În desenele sale, Cristinel Vecerdea exploatează tarele morale ce se perpetuează de când lumea”.

Premiul al III-lea la cel mai mare și cel mai vechi festival internațional de umor din România este o realizare impresionantă pentru artistul lugojean. Desfășurat o dată la doi ani, Festivalul Umorului „Constantin Tănase” de la Vaslui a avut loc în acest an în perioada 2-9 octombrie.

Salonul de caricatură cu tema „Tehnocrația salvează România” a fost găzduit de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare”, concursul de literatură umoristică de către Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătaru”, iar spectacolele de teatru la Teatrul “V.I.Popa” din Bârlad, Casa de Cultură din Vaslui, precum și la cea din Negrești. Printre invitații de seamă care au fost la festival s-au numărat actorii Florin Piersic, Horațiu Mălăiele și Dan Puric.

La Slatina a avut loc  Festivalul – Concurs de Umor „Oltenii &… Restu’ Lumii”. S-au spus, desigur, bancuri cu olteni, dar erau și praz, pastramă și… zaibăr la cea de a XXII-a ediție a evenimentului care s-a desfășurat în perioada 6-9 octombrie.

Actorul Ion Dichiseanu (personalitatea festivalului), actorul Andrei Duban, caricaturiști, epigramiști, interpreți de umor, ansambluri folclorice din județul Olt și din țară, autorități locale, ofițeri americani din conducerea bazei militare de la Deveselu, precum și zeci de persoane au trecut joi de „vama oltenească” instituită la podul peste râul Olt, de la intrarea în municipiul Slatina, numai cu „pașaportul de oltean” și numai după ce au râs la glumele oltenilor guralivi și gălăgioși, care plecaseră spre târg cu măgarul și papornițele cu praz.

Au fost amenajate și „Birouri mobile de pașapoarte”, unde caricaturiștii invitați la festival au aplicat „moaca” doritorului pe „Pașaportul de Oltean”. La festival au fost amenajate și mai multe saloane oltenești de înfrumusețare, unde caricaturiștii au realizat rapid portrete.

Este pentru prima dată când au fost trimise și lucrări din alte ţări: Republica Moldova, Ucraina, Austria, Anglia şi Statele Unite. Din cele 91 de lucrări trimise, juriul a selectat, cu destulă greutate, fotografiile care au obţinut premiile. Au fost atribuite lui CRIV  Premiul al II-lea la Secțiunea Caricatură  şi  Premiul al III-lea la Secțiunea Foto cu lucrarea ce poartă titlul „Cumpăr păr“.

sursa: ziarulactualitatea.ro

Bookmark and Share

Comments are closed.

404