Crestere alarmanta a cazurilor de rujeola; Timisul, pe lista neagra

vaccin-ttt11Ministerul Sănătății (MS) transmite că în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. Timișul este pe lista neagră.

Conform reprezentanților Minsiterului Sănătății, în primele opt luni ale acestui an, în Timiș s-au înregistrat 71 de cazuri de rujeolă, din care un deces al unui copil cu vârsta sub 1 an.

„Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces”, transmite Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile „iresponsabile” împotriva vaccinării copiilor.

„Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, transmite Minsiterul Sănătății.

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

sursa: tion.ro

Bookmark and Share

Comments are closed.

404