Cea mai importantă zi din istoria Timişoarei, sărbătorită cu fast în capitala Banatului

timisoaraTimişoara sărbătoreşte cu fast 300 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia otomană. Data de 18 octombrie 1716 este considerată de mulţi istorici cea mai importantă zi din istoria Timişoarei.
Se apropie momentul culminant a celei mai importante sărbători ale timişorenilor: 18 octombrie. Este ziua în care, în urmă cu 300 de ani, trupele habsburgice conduse de Eugeniu de Savoya au intrat în cetatea Timişoara, eliberând-o de sub domanţia otomană şi deschizând drumul spre cultura europeană. Capitularea turcilor a avut loc la 12 octombrie 1716, după asediul de 48 de zile ale habsburgilor, însă Eugeniu de Savoya le-a oferit câteva zile otomanilor să părăsească oraşul. Comandatul a dorit să intre în cetate chiar în ziua sa de naştere, victoria fiind sărbătoriăt printr-un TeDeum, la lumina a 140 de lumânări.
După 300 de ani, Timişoara s-a pregătit cum se cuvine pentru a celebra marele eveniment. Evenimentele au demarat în cadrul Festivalului Baroc, oraşul a fost împânzit de persoane îmbrăcate în haine medievale, Piaţa Unirii a devenit locul unei expoziţii de armament ;i instrumente de tortură Principalul eveniment a aparţinut Filarmonicii Banatul (în organizarea Asociaţiei Eugeniu de Savoya), care, sâmbătă, în Piaţa Libertăţii, a prezentat un spectacol de neuitat. Istoria Timişoarei s-a derulat într-un decor spectaculos. Un uriaş zid a fost ridicat faţa Casei Armatei, acesta reprezentând intrarea în Cetate.

sursa: adevarul.ro
Bookmark and Share

Comments are closed.

404