Carla’s Dreams si Sub pielea mea, plagiat? Care e verdictul specialistilor?

carla's dreams - chilian(1)Zilele acestea au aparut mai multe voci care spun ca noul single Carla’s Dreams, Sub pielea mea, ar fi copiat piesa lui Florin Chilian, Ursitoare. Dupa mai multe speculatii, cei de la Carla’s Dreams si managementul lor clarifica lucrurile.

In ziua de astazi, multe piese suna asemanator pentru ca, asa cum s-a mai spus, toata muzica a fost deja compusa si e imposibil sa vii cu ceva nou. Daca insa Carla’s Dreams l-au copiat sau nu pe Florin Chilian a ramas la latitudinea unui expert in domeniu, pe care cei din echipa de management al trupei l-au rugat sa dea verdictul.

 

Mircea Dragan, compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania:

– primele patru note din strofa intai sunt identice, acesta fiind un element foarte scurt, este un fapt des intalnit in creatia muzicala internationala de-a lungul timpului si care nu poate fi determinant pentru o opera muzicala intreaga, si mai ales, fiind la STROFA, nu are greutatea unui REFREN, care face posibila recunoasterea respectivei operei muzicale de catre public
– au aceeasi tonalitate, dar nu este relevant deoarece pe plan mondial exista inca milioane de piese in aceeasi tonalitate
– au un sound asemanator, nu identic, cea de a doua fiind mai bogata ritmic – au tempouri diferite, prima fiind mai lenta, a doua mai miscata

Concluzie: Aceste elemente nu pot determina fapta de plagiat, a unei piese fata de alta.

Ascultati si voi mai jos si spuneti ce credeti!

Iata si declaratia lui Stefan Lucian, manager Global Records:

“Piesele se aseamana pe inceput de prima strofa, de aceea, primul pas pe care l-am facut a fost sa luam legatura cu expertii in domeniu sa ne spuna daca exista asemanari intre “Sub pielea mea” si “Ursitoare”. Ni s-a spus ca este o mica asemanare care se intampla frecvent si a tot aparut de-a lungul timpului in muzica.

Ne bucuram foarte mult de succesul piesei “Sub pielea mea” care are peste 3.7 milioane de vizualizari pe YouTube in doar o saptamana. De asemenea, “Te rog”, single-ul anterior al celor de la Carla’s Dreams, este pe locul 1 pe radio si pe TV in Romania”.

Se poate spune ca 2015 a fost anul celor de la Carla’s Dreams. Cel mai vizionat video de pe YouTube in Romania este “Cum ne noi”, (35 de milioane de vizualizari), colaborarea artistilor cu Delia, piesa care a fost locul 1 incontestabil pe radio si TV in Romania. In plus, tot ei au compus piesa “Da, mama”, interpretata de Delia care are 30 de milioane de vizualizari.

“Te rog” a fost viral pe Internet, imediat ce s-a lansat si este in prezent difuzat constant pe radio si TV, cu peste 20 de milioane de vizualizari. Nonconformistii artisti au avut colaborari de-a lungul anilor cu INNA, Antonia, Delia, Loredana Groza, sustin concerte sold out atat in Romania, cat si in Republica Moldova si pregatesc lansarea celui de-al doilea album in acest an.

Ce credeti despre aceasta poveste? E sau nu plagiat sau s-a intamplat fara intentie?

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404