Bănăţenii, invitaţi la Vârşeţ, la Balul strugurilor

varsetViticultorii din Vârşeţ, Serbia, sărbătoresc în fiecare an, în al treilea weekend din septembrie, sfârşitul culesului de struguri cu vin, cârnaţi şi muzică de tamburaşi.
Pe şoseaua E70, la 77 de kilometri de Timişoara şi 84 de kilometri de Belgrad, se află Vârşeţul. La numai zece minute se află punctul de frontieră spre România. Ca un amănunt, până la Tratatul de la Trianon, Vârşeţ a făcut parte din judeţul Timiş. La Vârşeţ şi împrejurimi viticultura are o tradiţie bogată şi un trecut interesant. Există dovezi că aici viticultura a fost practicată de pe vremea romanilor. Gudurica este unul dintre cei mai mari producători de struguri şi de vin din podgoria vârşeţeană. Cu o tradiţie de peste 50 de anii, viticultorii din Vârşeţ sărbătoresc în fiecare an, în al treilea week-end din septembrie, sfârşitul culesului de struguri cu vin, cârnaţi şi muzică de tamburaşi. Această tradiţie a dat naştere unui eveniment de amploare, Zilele culesului de struguri, cunoscut şi ca Balul strugurilor. “Regiunea Vârşeţului este cea mai mare a Serbiei, care în secolul XIX a avut 10.000 de hectare de viţă de vie. Acum mai are 2.000 de hectare de podgorii.
Oamenii locului s-au ocupat de cultura vinului, nu exista casă unde să nu se facă vin, au obţinut cel mai bun vin din regiune. La îneput a fost o sărbătoare lcoală, însă de-a lungul anului a crescut”, a spus Tatiana Pancovici, directorul Organizaţiei Turistice a Primăriei Vârşeţ. Ediţia cu numărul 59 se va desfăşura anul acesta între 15-18 septembrie, ocazie cu care Organizaţia de turism a oraşului Vârşeţ a pregătit pentru vizitatori un amplu program presărat cu concerte, concurs de miss, paraşute cu struguri, vin, cârnaţi, miei şi purcei.
Deschiderea oficială a Zilelor culesului de struguri va avea loc vineri seara, de de la ora 21.00, urmată de focuri de artificii şi concerte. În ce priveşte concertele de la Vârşeţ, vineri vor cânta cei de la Crvena Iabuca, o formaţie foarte iubită în ţara vecină. Sâmbără vor cânta Sara Iovanovici şi Snejana Giurisici şi Zoran Calezici, iar duminică Ana Cochici.

sursa: adevarul.ro
Bookmark and Share

Comments are closed.

404