Atac de Ziua Naţională a Franţei; doi români răniți în atentatul de la Nisa

atentatPrintre persoanele rănite în atentatul de la Nisa, în care şi-au piedut viaţa 84 de persoane, sunt şi doi cetăţeni români. Un camion a lovit pe o distanță de doi kilometri mulțimea adunată să vadă focurile de artificii pe Promenade des Anglais, sit turistic foarte frecventat de pe malul Mediteranei.

Ministerul Afacerilor Externe de la București afirmă, într-un comunicat de presă, că printre persoanele rănite şi spitalizate se află doi cetăţeni români.

Echipa consulară a Consulatului General de la Marsilia, aflată la Nisa, s-a deplasat la unităţile spitaliceşti unde sunt internate victimele rănite, a stabilit legătura cu rudele celor două victime spitalizate şi le acordă asistenţă consulară de specialitate.

Celula de criză activată la nivelul MAE se află în legătură permanentă cu autoritățile franceze, prin intermediul Ambasadei României la Paris şi Consulatului General la Marsilia, și al echipei consulare, în vederea obținerii unor informații suplimentare și monitorizării evoluției situației.

MAE a pus la dispoziția cetățenilor români contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, autoritățile franceze au activat o linie verde pentru rudele victimelor, apelabilă la numărul: +33 493722222.

Atentatul terorist de la Nisa de joi seară, când un franco-tunisian a intrat în plin cu un camion în mulțime și a deschis focul înainte de a fi neutralizat de poliție, s-a soldat cu 84 de morți și zeci de răniți, dintre care 18 sunt în stare de ‘urgență absolută’, potrivit unui nou bilanț al guvernului,

Șoferul camionului ar fi fost identificat, el este un francez de origine tunisiană care locuia la Nisa, avea 31 de ani și actele sale de identitate au fost găsite de autorități în cabină, după ce a fost anihilat, transmite Le Figaro. Potrivit poliției, el ar mai fi avut probleme penale, din cauza unor fapte de violență și utilizare de arme. Acesta dispunea de un pistol de calibru mic, precum și de câteva grenade și arme de război false.

Camionul cu care a intrat în mulţime era închiriat.

Potrivit France Info, Promenade des Anglais va rămâne închisă “pentru o perioadă nederminată”. Circulația este interzisă pe anumite artere. Scăldatul și accesul la plajele publice și private sunt de asemenea interzise în unele zone.

Concertul Rihannei, care urma să aibă loc în această seara la Nisa, a fost anulat. De asemenea, festivalul de jazz.

Christian Estrosi, fostul primar al Nisei și președinte al regiunii Paca, a lansat un apel la prudență locuitorilor din Nisa, conform France Info.

Liderii din întreaga lume s-au declarat şocaţi de atacul de la Nisa.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de condoleanţe, pe reţelele de socializare, şi a insistat că “flagelul terorismului trebuie combătut, actele de cruzime trebuie stopate și putem face asta doar uniți împotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor”. Şi premierul Dacian Cioloş a adresat un mesaj de condoleanţe poporului francez, pe reţelele de socializare, şi a precizat că “România este alături de Franţa”.

Președintele francez, François Hollande, a anunțat prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care urma să fie ridicată la 26 iulie, și a făcut apel la rezerviști pentru a asigura protecția teritoriului. Franța își întărește acțiunea în Siria și Irak.

sursa: stiri.tvr.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404