Al treilea caz de Zika în România: un bărbat de 36 de ani din Cluj-Napoca

virus_01318700Ministerul Sănătății confirmă un al treilea caz de import de virus Zika în România În data de 27 iulie, Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui al treilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și a călătorit în Republica Dominicană – zonă activă de transmitere a virusului Zika – în perioada 06 iulie – 13 iulie. A urmat un alt sejur în SUA în perioada 13 iulie – 20 iulie.

Bărbatul a sosit în România în data de 21 iulie. O zi mai târziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika. Bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

O campanie de tratamente anti țânțari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută. Ministerul Sănătății apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim.

Virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Primul caz de Zika în România s-a înregistrat pe 12 iulie, la o tânără care s-a întors din Martinica. Pe 19 iulie, Ministerul Sănătăţii a confirmat al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetăţean român în afara ţării – un copil de zece ani, care locuieşte în Guyana Franceză. Acesta a venit în România în vizită la data de 12 iulie.

sursa: stiri.tvr.ro

Bookmark and Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

404